CDO Don Bosco Woluwe bestaat tien jaar!

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 9 april 2013 - 02:36

Het Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO) Don Bosco Woluwe ligt op wandelafstand van Op-Weule. Op 17 mei vieren ze hun tienjarig bestaan. Het CDO bloeit als nooit tevoren. Op dit moment volgen 143 leerlingen tussen 16 en 25 jaar er een aangepaste opleiding. Twee dagen in de week krijgen ze les in het CDO en drie dagen doen ze werkervaring op in een bedrijf. Wij spraken met coördinatrice Nadia Gysbrechts.

N. Gysbrechts : Ons centrum maakt deel uit van de grote Don Bosco-familie in Vlaanderen. Vanuit de filosofie van onze stichter willen we kansen geven aan jongeren die het moeilijk hebben. Daarom zijn we tien jaar geleden met het Centrum Deeltijds Onderwijs begonnen. Dat was toen met 22 jongeren. Intussen is het centrum wel gegroeid!

Welke opleidingen kunnen jongeren volgen bij het CDO?
N. Gysbrechts : Dat is heel gevarieerd. Je kan hier bijvoorbeeld zorgkunde studeren of een opleiding tot hulpkok of keukenmedewerker volgen. We hebben ook een aantal typische opleidingen voor de bouwsector, zoals schilder of decorateur, of logistieke opleidingen zoals die tot magazijnier of heftruckchauffeur. Het zijn opleidingen voor zogenaamde knelpuntberoepen. We proberen de jongeren zo zelfstandig mogelijk te maken, om zo sneller een job te vinden. Ze kunnen hier een diploma secundair 7de jaar beroepsonderwijs of een getuigschrift halen.

Welke jongeren volgen les aan het CDO?
N. Gysbrechts : De overgrote groep zijn jongeren tussen de 16 en 22 jaar. Als ze iets ouder zijn, verwijzen we hen regelmatig door naar het volwassenenonderwijs, maar dat bekijken we voor elke leerling apart. 60% van onze leerlingen zijn in elk geval niet meer leerplichtig.
Onze jongeren komen vaak uit het ‘watervalsysteem’. De meesten onder hen willen graag toch nog een diploma halen, liefst in een praktische richting. Daarvoor zijn ze hier natuurlijk aan het juiste adres. Ons systeem staat hen toe om gelijktijdig een opleiding te volgen en geld te verdienen. Voor sommigen is dat ook een absolute noodzaak, omdat hun familie mee afhankelijk is van hun inkomsten. Of zelfs omdat ze er helemaal alleen voor staan en zelf voor hun levensonderhoud moeten instaan. Die combinatie van én studeren én verdienen lokt veel geïnteresseerden en het zorgt er ook voor dat onze leerlingen heel erg gemotiveerd zijn.
Een andere grote groep zijn de nieuwkomers: asielzoekers en dergelijke. Die hebben het in het reguliere onderwijssysteem vaak moeilijk, ook door een taalachterstand. Ook hen proberen we op een aangepaste manier naar een goede job toe te leiden.

Gebeurt het dat de asielzoekers uitgeprocedeerd zijn en terug naar hun land van herkomst moeten ?
N. Gysbrechts : Ja, dat gebeurt af en toe. Dat is telkens een pijnlijk verhaal, maar het houdt ons niet tegen om hen - zelfs al zitten ze al in een latere fase van hun procedure- een degelijke opleiding aan te bieden. Immers, een goede opleiding is overal nuttig. We willen jongeren zoveel mogelijk kansen geven om werk te vinden, of dat nu in Kampala is of in Brussel.”

De tagline op jullie website zegt: ‘Don Bosco = Zekerheid op werk!’ Dat is een gedurfd statement. Hoe zit het in de praktijk met de arbeidskansen voor de jongeren van het CDO?
N. Gysbrechts : Wel, onze tagline schijnt  toch een beetje te kloppen ! (lacht)  Natuurlijk, er is een groep jongeren die we door omstandigheden niet meer kunnen volgen, omdat ze bij voorbeeld uit België vertrekken. Van de groep die we wel kunnen volgen, heeft momenteel iedereen werk. De aanpak met ‘training on the job’ werkt echt wel. En als we zien hoe de arbeidsmarkt in Brussel en ver daarbuiten evolueert, hebben onze jongeren meer kans op een betere toekomst.

Blijkbaar is jullie tienjarig bestaan ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. We hebben vernomen dat jullie recent ook hoog bezoek gekregen hebben?
N. Gysbrechts : Dat is zo. Enkele weken geleden hebben wij bezoek gekregen van ons vorstenpaar! Net op de dag dat het zo erg gesneeuwd had.  Terwijl iedereen aan het sukkelen was om op zijn bestemming te raken, stonden onze koning en koningin hier stipt op tijd voor onze poorten (lacht). Ze hebben de hele campus van het Don Bosco-Instituut bezocht, ook ons centrum. Een mooie erkenning voor ons werk en een zeer gedenkwaardige gebeurtenis.

Wat brengen de komende tien jaar voor het CDO?
N. Gysbrechts : Ons leerlingenaantal groeit en we slagen in onze opdracht. Dat is mooi, maar momenteel overstijgt de vraag het aanbod. Met meer middelen en een ruimere infrastructuur zouden we nog meer kunnen doen. En dat willen we ook graag doen. Hopelijk volgt de overheid ons daarin en maakt ze meer middelen vrij.

TIP!
Wie ’s middags de kookkunsten van de studenten van het leerrestaurant eens wil ontdekken, kan tijdens de schoolweken op maandag en vrijdagmiddag terecht in het CDO.  Onder deskundige begeleiding bereiden de studenten een (h)eerlijk driegangenmenu en dat aan zéér democratische prijzen (€16). Wel eerst reserveren via 0495 37 97 60.

 

CDO Don Bosco Woluwe
F. Gaystraat 127
1150 Sint-Pieters-Woluwe
02 779 87 00
www.cdo-donboscowoluwe.be

Fotogalerij: 
Don Bosco Leerrestaurant