Compostproject is een succes!

Publicatiedatum: 
Woensdag, 1 april 2020 - 06:42

De eerste compostbak van Op-Weule is gevuld! Samen met de compostmeester, maakten enkele vrijwilligers het vat leeg, met dit als het eindresultaat. Benieuwd hoe dit proces verliep? Compostmeester Eddie Maes schreef er een artikeltje over, dus lees snel verder!

Compostteam

Wie wel eens een kijkje nam in de tuin van Op-Weule, heeft vast gemerkt dat daar na de zomer een composthoek werd opgestart. Dat gebeurde onder meer op vraag van enkele buurtbewoners, die een gemeenschappelijke plek hiervoor zochten, maar ook in Op-Weule zelf (o.a. de kookploeg van KWB-Mannen aan de Pannen en de Bistro) bleken er mogelijke gebruikers van een gemeenschappelijke compost te zijn. Enerzijds verminderen we daarmee de afvalstroom die naar huisvuilverbranding gaat, en anderzijds is de gewonnen compost meteen en ter plaatse bruikbaar voor de moestuin en sierplanten in de tuin van het Gemeenschapscentrum. Vanaf oktober kon allerlei geselecteerd keukenafval worden aangevoerd in het nieuw geïnstalleerde compostvat.

 

Het initiatief ging vlot van start en reeds begin februari bleek dat vat “vol” te zijn. Midden februari hebben enkele vrijwilligers, onder het alziend oog van de compostmeester, zelf ook niet vies om zijn handen vuil te maken, de inhoud “omgeschept” in een tweede container, waarin de compost nog een paar maanden verder kan rijpen. Daarna zal dat materiaal bruikbaar zijn voor de moestuin, die net rond die periode bemesting en grondverbetering zal kunnen gebruiken. Het lege compostvat werd heropgestart met het meest recent aangevoerde materiaal, en kan nu opnieuw gevuld worden (wat bij een recente inspectie reeds behoorlijk aan de gang was).

 

Dat keren van de compost is een goed moment om na te gaan of er geen ongewenste of niet composteerbare dingen (zoals plastiekfolie, aluminiumpapier, … of een verloren gelopen aardappelschiller) tussen zaten. Welnu, het alziend oog van de compostmeester moet zeggen dat het bijzonder tevreden is over de zorg waarmee de deelnemers aan het initiatief hun aanbreng selecteren. Waarvoor dank!

 

Eddie Maes

Fotogalerij: 
'Cake' van compost
Compost scheppen