dat het ons niet onBEWOGEN laat.

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 11 februari 2020 - 06:35

Ellen Fiers ontwerpt ecologische tuinen als biologe en is daarnaast een ambitieuze kunstenares die meewerkt aan het programma van BEWOGEN in Sint-Lambrechts-Woluwe. Met veel passie werkte zij aan de voorbereidingen van het open atelier op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari. Tijdens dit open atelier zal er een groot collectief kunstwerk gemaakt worden onder haar begeleiding. Het doel? Nieuwe en oude Woluwnaars verbinden door samen te werken aan één meesterwerk.

Foto van Els Fiers in de tuin van GC Op-Weule
 

Hoe ben je bij Bewogen betrokken geraakt?

Ik ben al een tijdje lid bij het wijkcomité van Hoog Woluwe. Carla is ook lid van het wijkcomité en werkt bij Diwan. Zij vertelde me over de verschillende migranten die we in Sint-Lambrechts-Woluwe ontvingen. Hierdoor ken ik Diwan, het huisje voor mensen op de vlucht, al een tijdje. Zo ben ik betrokken geraakt bij Diwan en uiteindelijk als artieste gecontacteerd voor Bewogen.

Het netwerk van Woluwse kunstenaars, opgebouwd uit het vierjaarlijks evenement ‘Parcours d’artistes’ in Woluwe, besloot dan om samen iets te organiseren. Hieruit is het idee gekomen om op één lange rol een collectief werk te maken met migranten en nieuwe inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe. We wilden dus niet enkel migranten betrekken, maar ook instroom van nieuwe mensen om ons kunstenaarsnetwerk open te trekken en deze mensen een kans te geven. Kunst is een manier om mensen samen te brengen. Kunstenaars zijn volgens mij ook wel vooruitstrevende en open-minded mensen om dit te kunnen open te trekken. Dat is wat we willen bereiken tijdens het atelier.

 

Hoe pak je zo’n collectief atelier aan voor zo’n divers publiek?

Samen met een andere kunstenaar, heb ik dit vooraf al eens getest bij enkele Diwan-logees. Tijdens dat test-atelier, merkten we dat we vooral de tijd moeten nemen om vertrouwen te creëren, omdat er verschillende drempels spelen bij een persoon. Een eerste drempel waar wij op botsten was het witte blad papier. Een wit velletje papier wordt geassocieerd met school of vorming en het werd aangevoeld als een test. Het wordt ook gekoppeld aan aspecten in het leven die zij niet hebben, maar wel willen hebben. Door kleine vraagjes te stellen komen er toch zaken naar boven over de eigenheid van de personen. Zo zijn er toch tekeningen gemaakt met verwijzingen naar hun dorp en de verhalen erachter. Het zijn moeilijke verhalen voor hen om te delen, omdat er trauma’s of pijn achter zit, maar via kunst kunnen zij dit wel makkelijker delen. Het was opvallend dat deze mensen zonder kunstenaars-scholing, toch ontzettend creatieve werken maken. Zo tekende iemand een berg in de vorm van een boom, met een heel vloeiende, krullende lijn. Het werd een heel lieflijk werk. Het bouwen van vertrouwen, is dus de belangrijkste stap voor het atelier. Eens je het ijs gebroken hebt, dan gebeurt alles veel makkelijker.

Het thema van het atelier zal ‘kleur’ zijn, omdat mensen afhankelijk van waar ze komen, andere kleuren in zich hebben. Dat typische, het lokale wordt weergegeven door het kleurgebruik van de persoon. Het toont hoe zij hun omgeving percipiëren. Kleuren geven ook gevoelens weer en tonen intuïtieve expressie van je gedachten, zonder limieten op te leggen. Kleuren doen dit veel meer dan vormen dat doen.

 

Wat was voor jou de meest boeiende ervaring bij het organiseren van Bewogen?

Mijn diepste ervaring was het contact met de migranten zelf. Dit is het meest uitdagende ook. Je hebt een andere taal en je weet dat ze op doortocht zijn. Hen ergens veilig kunnen stellen en voeling vinden met hen, dat is de eerste uitdaging. Als je dat kunt bereiken, dat geeft wel een verrijking. Het is een soort uitwisseling. Ik merk bij hen dat de denkwijze neerkomt op: ‘Leef je dag en morgen zien we wel.’ Ze kunnen zich moeilijk organiseren, want ze weten niet wat morgen komt of zelfs wat vanavond zal brengen. Gaan ze hun doortocht kunnen doen? Gaan ze de juiste papieren krijgen? Ze hebben een visie dat het ooit eens gaat lukken. Ik kijk op naar dat vertrouwen in het leven en in wat hen zal overkomen, ook al hebben ze niets materieel of zelfs geen papieren. Ze ‘bestaan’ zelfs in principe voor ons in de maatschappij niet zonder die papieren. Ondanks dat alles, blijven ze toch dat vertrouwen behouden. Ondanks dat alles, overwinnen ze hun schrik om dat wit papier in het atelier te vullen en er iets prachtig op te zetten.

 

Je stelt ook samen met het kunstenaarsnetwerk uit Sint-Lambrechts-Woluwe je werken tentoon. Hoe gaat dit in zijn werk?

In de avond van 14 februari, is er een vernissage met voordracht van poëzie. Zo zouden er dichters van verschillende horizonten komen voorlezen over vluchtverhalen. Die verhalen willen we ook op de kunstwerken integreren.

 

Dus de poëzie en de tentoonstelling zijn vervlochten?

Ja, het voorlezen zou dan gebeuren terwijl dat de kunstenaars hun werken permanent tentoonstellen. Er zullen werken van schilders, beeldhouwers en mensen die met verschillende materialen werken gepresenteerd worden. De kunstwerken worden er ook verkocht en 50% van de opbrengst zou naar Diwan gaan. Het is echt een geïntegreerd project, want elke avond van Bewogen komen zo ook vrijwilligers uit de wijk helpen om het huis Diwan te blijven openstellen voor mensen op de vlucht.

 

Wat vind je het belangrijkst aan het project van Bewogen?

Het is vooral belangrijk dat het project de gastvrijheid kan promoten in onze gemeente van Sint-Lambrechts-Woluwe. Als kunstenaars pakken wij dat aan door het vertalen van de verhalen via kunst naar de buitenwereld. Het is iets krachtig. We kunnen zo de vraag stellen aan mensen: wat beleeft jou, hoe zie je je oude leven, je nieuwe leven, je verhaal, je reis? We kunnen hen laten zien dat het ons niet onbewogen laat.

 

 

 

​Benieuwd naar het volledige programma van BEWOGEN in Sint-Lambrechts-Woluwe? Bekijk de flyer in de pdf hieronder!
Fotogalerij: 
Ellen Fiers in de tuin van GC Op-Weule
Kunstwerkje met zwarte, gouden en rode, krullende vormen.
Kunstwerk van figuur in rood
BEWOGEN 12.02 - 16.02.20 logo
Bijhorende documenten: 
AttachmentSize
PDF icon BEWOGEN flyer.pdf979.26 KB