'Een goede wijn is een wijn die je graag drinkt'

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 28 november 2017 - 03:32

Meer dan vijftig jaar lang had Roger De Smedt (73) een winkel op de Erfprinslaan in Woluwe. Wat begon als kruidenierszaak werd twintig jaar geleden een wijnhandel. Een maand geleden liet hij de winkel over aan een andere wijnhandelaar. Samen met zijn zoon Luc blijft hij wijn verkopen in Lebbeke.

Roger De Smedt

Hoe bent u ooit in Woluwe terechtgekomen?

“Ik ben afkomstig uit Denderbelle, bij Lebbeke. Mijn ouders waren aardappel- en groentehandelaars. Zo ben ik in de winkel terechtgekomen. Een klant van ons hoorde dat ik zelf een winkel wilde beginnen. Zijn schoonmoeder had een huis in Sint-Lambrechts-Woluwe. Nadat mijn vrouw en ik getrouwd zijn, verhuisden we naar daar.”

“We zijn met een klein winkeltje begonnen, van ongeveer vijf op vijf meter. Na anderhalf jaar is onze zoon Luc geboren. Met de hulp van mijn moeder konden we het huis van de buurvrouw kopen, waardoor we de winkel drie keer zo groot konden maken. In 1978 hebben we de winkel een tweede keer uitgebreid, met toestemming van de gemeente en onze buren. De winkel was toen 110 vierkante meter groot. We hadden enkele grote frigo’s en diepvriezers – dat was toen in. Twintig jaar geleden zijn we op wijn overgeschakeld.”

Vanwaar die overstap?

“We klopten lange dagen: we gingen ’s ochtends naar de vroegmarkt en we werkten tot ’s avonds laat. Dat kruipt in de kleren. Door werken in de buurt werden sommige straten plots éénrichtingsverkeer. Dat voelden we aan onze verkoopcijfers. Ik voerde al een tiental jaar wijnen in. Die verkochten goed. Onze boekhouder raadde ons aan om ons op die wijn te concentreren. Onze Luc was ondertussen van school, we zijn toen samen met de wijnhandel gestart.”

Kochten jullie de wijn toen ook al ter plaatse in?

“De eerste wijn die ik ooit heb ingevoerd, was Côtes de Buzet, de tweede Côtes de Saint-Mont. Mijn vrouw heeft veel familie in Frankrijk, zo zijn wij daar terechtgekomen. Ik ging er naartoe tijdens mijn vakantie in het zuiden van Frankrijk. Zo is dat langzaamaan gegroeid. Na een tijdje verkochten we wijn uit alle streken in Frankrijk.”

“De mensen willen steeds nieuwe wijn leren kennen. Vandaag voeren we wijnen in uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Libanon, Bulgarije, Spanje, Italië en Portugal. We kopen bijna niets op de Belgische markt, we voeren alles zelf in.”

Waar letten jullie op als jullie wijn proeven op een wijndomein?

“Wij moeten zien dat we wijnen hebben die iedereen bevalt, niet per se wijnen die wij zelf het liefst drinken. Wijnen voor ieder zijn smaak en ieder zijn beurs, van vijf tot vijftig euro per fles.”

“Na al die jaren kennen we ook de persoonlijke smaak van onze klanten. Hoewel ik 73 jaar ben, is mijn geheugen op dat vlak toch erg goed (lacht).”

Wat is voor u persoonlijk een goede wijn?

“Een goede wijn is een wijn die je graag drinkt. Ik drink zelf niet veel want ik heb een pacemaker en als ik te veel drink, sputtert mijn hart. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor een Château Marbuzet uit Saint-Estèphe.”

Hebben jullie al die tijd graag in Woluwe gewoond?

“Zeker en vast, al heeft de kleinhandel het hier niet gemakkelijk. Na verloop van tijd kwamen er grootwarenhuizen in de gemeente, daarna zelfs een heel shopping center. Maar de kleinhandel wordt niet voldoende gesteund. Er waren ooit heel wat beenhouwers en bakkers in de gemeente, maar die zijn allemaal verdwenen.”

“Als kleinhandelaars hebben we ons altijd goed verweerd. Om de twee weken verspreidden we samen met een zevental kleinhandelaars een brochure met onze producten. Later hebben veel regio’s ons voorbeeld gevolgd. Vroeger brachten we ook regelmatig voedsel naar de daklozen in het Centraal Station.”  

Aan wie hebben jullie de winkel in Woluwe overgelaten?

“Aan een andere wijnhandelaar, een oude klant van ons. Hij zet sterk in op aanwezigheid op internet en hij blijft nog een deel van onze producten verkopen. De mensen die graag onze wijnen drinken kunnen dus nog steeds in Woluwe terecht, ofwel bij ons in Lebbeke.”

Gaat u Woluwe niet missen?

“Toen we besloten hadden om de winkel over te laten, vond ik dat emotioneel wel moeilijk. Na 51 jaar moest ik aan sommige klanten plots zeggen: jullie zijn bedankt! Aan mijn trouwe klanten heb ik een fles wijn cadeau gedaan. Ik ben de Woluwenaars dankbaar, want ze hebben me mijn boterham laten verdienen. We hebben nooit last gehad van taalkwesties, we kregen altijd veel Franstaligen en EU-ambtenaren over de vloer.”

“Ik dacht eerst dat ik de winkel zou missen, maar dat is niet waar. Hier in Lebbeke is het ook mooi. Ik kan in de moestuin werken, er staan drie ezels in de achtertuin. Dat is ook niet mis.”

Ken Lambeets

Meer info op www.desmedtwinefarm.be

Fotogalerij: 
Roger De Smedt
Roger De Smedt in de wijnkelder.