Energiehuis wil elektriciteitsfactuur doen dalen

Publicatiedatum: 
Maandag, 12 augustus 2013 - 06:13

In mei opende in onze gemeente het eerste Energiehuis de deuren. Het kantoor is gevestigd in de Sint-Lambrechts-Woluwelaan 35. Het zal een werking ontplooien voor Sint-Lambrechts-Woluwe en buurgemeentes Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek.

Energiehuis SLW
Er werden in Brussel recent zes Energiehuizen geopend, verspreid over het gewest. De bedoeling is dat deze u praktisch advies verlenen om u te helpen uw energiefactuur te doen dalen. Uit de hand lopende energiekosten zijn immers een groot (financieel) probleem, waar veel mensen mee te kampen hebben. “Dat heeft niet enkel met de stijgende energiekost te maken, maar vooral met het feit dat de Brusselse huizen nog steeds onvoldoende geïsoleerd zijn,” stelt de verantwoordelijke van het Woluwese Energiehuis. Wij hadden een gesprek met hem.
 
Het Energiehuis is al open, maar is nog niet volledig operationeel. Betekent dit dat de mensen er nog niet terecht kunnen?

Neen, integendeel. Mensen kunnen hier vandaag al terecht met vragen en om advies te vragen. Eigenlijk is het grootste deel van onze werking dus al opgestart. Maar ze moeten wel wachten tot januari vooraleer we zelf enkele kleine ingrijpen kunnen uitvoeren bij particulieren thuis. Vanaf januari zullen we tot drie gratis ingrepen doen om de energiesituatie van de woningen te verbeteren. Kleine zaken zoals tochtstrippen plaatsen aan de raamkozijnen of reflecterende platen plaatsen achter de verwarming.

Wat kan het Energiehuis concreet doen voor de mensen die om hulp komen vragen?
In eerste instantie kan iedereen hier dus terecht voor praktische vragen rond rationeel energiegebruik en milieuvriendelijk wonen. Als u vindt dat uw energiefactuur te hoog oploopt, dan zijn wij de aangewezen instantie om u te helpen die naar beneden te halen. Dat doen we uiteraard niet alleen van achter ons bureau. We gaan ook ter plekke. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken met één van onze energiedeskundigen. Die komt dan bij u thuis langs om een soort energiescreening te doen. Onze expert gaat dan op zoek naar wat u allemaal kan doen om uw woning beter te isoleren of om sluimerverbruik tegen te gaan.

Jullie doen dus maatwerk, maar wat zijn in het algemeen de grootste problemen met de Brusselse woningen?
Bij de Brusselse woningen stellen we vast dat een slechte of ontbrekende dakisolatie vaak een groot probleem is. Warmtefoto’s van ons gewest tonen dat duidelijk aan. Er verdwijnt enorm veel warmte en dus energie langs het dak. Intussen blijven de mensen maar stoken om hun huis op temperatuur te houden. Ze stoken bijna letterlijk hun geld op! De laatste jaren is de situatie wel verbeterd, onder andere omdat het gewest via haar subsidiebeleid sterk ingezet heeft op (dak)isolatie. Je kan daar premies voor krijgen. Op dat vlak trachten we ook te helpen. Zo kan je bij ons ook terecht om te helpen met allerhande subsidie- en of premieaanvragen. Die zijn soms immers nogal onbegrijpbaar voor leken (lacht). Maar ook sluimerverbruik zorgt vaak voor een opgedreven factuur. Nochtans zou men vooral daarop gemakkelijk veel kunnen besparen, zonder zelf al te veel kosten te moeten doen. Maar het lijkt in de praktijk soms nodig dat er iemand langs komt om te tonen hoe dat het best kan gebeuren.

De energiekosten swingen tegenwoordig inderdaad de pan uit. Maar jullie werken gratis.
Ja, wij doen dit kosteloos. Wij worden betoelaagd door het gewest. Onze eerste bekommernis is om de mensen te helpen kosten te besparen, want we stellen in Brussel steeds vaker vast dat mensen financieel in zware problemen komen als ze hun energiefactuur niet kunnen betalen. Dit is één van de toenemende sociale problemen in Brussel! Onze tweede bekommernis is om het milieuvriendelijk en energiezuinig wonen te promoten. De uitstoot van slecht geïsoleerde woningen mag immers niet onderschat worden en de Europese energie- en milieunormen worden steeds strenger. Daarom geven we ook advies aan mensen die een nieuwe energiezuinige woning willen bouwen of een bestaande woning renoveren om ze energiezuiniger te maken.

Wat hoopt u te realiseren?
Wel, in eerste instantie hopen we dat we veel vragen krijgen en dus veel werk hebben. In ons eerste jaar willen we onze werking vooral trachten bekend te maken bij de inwoners van de beide Woluwes en Etterbeek. We hopen dat we via onze inzet alvast een bijdrage kunnen leveren tot bewustwording rond energiezuiniger en dus goedkoper wonen.

Wil u zelf ook gebruik maken van de diensten van het Energiehuis, dan kan u tijdens de kantooruren terecht in de Sint-Lambrechts-Woluwelaan 35 of u kan telefoneren naar 02/894. 41 91. Meer informatie vindt u op de website: www.maisonenergiehuis.be

Wist u dat de gemeente zelf ook energiebesparende en milieuvriendelijke subsidies geeft? In Sint-Lambrechts-Woluwe kan u premies krijgen voor het plaatsen van een waterton om regenwater op te vangen. De gemeente geeft ook tot € 500 subsidie voor het plaatsen van thermische zonnepanelen.