Ever Meulen wint Henry Van de Velde-Award

Publicatiedatum: 
Vrijdag, 8 maart 2013 - 12:15

De bekende tekenaar-graficus Ever Meulen, inwoner van Sint-Lambrechts-Woluwe, heeft recent de prestigieuze Henry Van De Velde award ontvangen voor zijn oeuvre.

Breed spectrum
De Henry Van de Velde awards worden al negentien jaar uitgereikt door Design Vlaanderen. Ze zijn vernoemd naar de ontwerper van onder meer de Boekentoren in Gent. De drie winnaars krijgen een geldprijs van 5.000 euro.

Tekenaar Ever Meulen (pseudoniem voor Eddy Vermeulen) won dit jaar de onderscheiding voor zijn hele loopbaan. Ever Meulen begon zijn carrière bij Humo in 1970, maar vanaf de jaren ’80 werd zijn werk overal in Europa en ver daarbuiten tentoongesteld (Parijs, New York, Turku, Lyon, Amsterdam, Londen).

‘Meulen is een echte ambachtsman, met een heel breed spectrum, van platenhoezen over postzegels tot tapijten', licht Bie Luyssaert van Design Vlaanderen toe. ‘De rijkdom van zijn oeuvre heeft de doorslag gegeven.'

Kunstprojecten
Meulen noemt zichzelf intussen ‘gepensioneerd' en houdt zich enkel nog bezig met eigen werk. ‘Tekenen in opdracht doe ik niet meer', zegt hij. ‘Ik doe enkel nog kunstprojecten, zoals mijn expo in Galerie Champaka twee jaar geleden.'

Andere winnaars
Maarten De Ceulaer, die in 2008 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, gaat aan de haal met de award voor jong talent. De Ceulaer viel in de smaak van de jury met zijn Balloon Bowls, die hij maakt door plaaster tussen ballonnen te gieten, en een handtas van het Italiaanse Fendi die hij op de designbeurs in Miami transformeerde tot zitmeubel.

Meubelmaker Indera wint dit jaar de bedrijfsonderscheiding van Design Vlaanderen. De dochteronderneming van Mecam werd in 2006 boven de doopvont gehouden en brengt stoelen en zetels van verschillende ontwerpers op de markt. ‘Het gaat telkens om heel flexibele, moduleerbare zetels van grote kwaliteit, voor de particuliere en de professionele markt', looft Bie Luyssaert.

Bron: deredactie.be

 

Fotogalerij: 
Ever Meulen@belga