"Samen met anderen eten, het is wat anders dan thuis alleen aan tafel"

Publicatiedatum: 
Woensdag, 5 juni 2013 - 04:34

Zondag 16 juni organiseert het seniorenoverleg Op-Weule het jaarlijkse aperitiefconcert, met maaltijd uiteraard.  Je vindt programma en deelnemingsprijzen op deze pagina. Met Fons Schiettecatte, voorzitter van het seniorenoverleg, hadden we een gesprekje over het voorbije jaar.

 

“Fons Schiettecatte, Joanna Clinck en Henri Theunissen, drie van de medewerkers van het seniorenoverleg Op-Weule”

De senioren hebben het druk gehad dit voorjaar.  Een theatervoorstelling over armoede, een valentijnsnamiddag, het concert met het Willy Claes Quartet, de muzikale namiddag met de Melando's, de uitstap naar Hasselt op 24 mei, ...  Dan vergeten we nog de filmvoorstellingen, tai chi, petanque en lezingen over thuiszorg en diefstalpreventie.  Tevreden ?F. Schiettecatte : Heel tevreden.  Omdat we een verscheiden aanbod hebben met voor elk wat wils, met zowel pure ontspanning als een lezing in samenwerking met het lokaal dienstencentrum Zoniënzorg.  Tevreden ook omdat het goed was en omdat alles op zijn manier succesvol was.  120 aanwezigen voor Willy Claes, 100 voor De Melando's, 40 voor de film ‘Voor Altijd’… Zo'n 15 aanwezigen voor een lezing; dat kan beter, maar slecht is het niet.

Jullie activiteiten hebben inderdaad succes.  Hoe spreken jullie je publiek aan ?
F. Schiettecatte : Wij praten met de mensen, dat is elementair.  Met hen praten na een voorstelling, hen op straat aanspreken, in je buurt kaarten verkopen, ...  We proberen een direct contact met ons publiek op te bouwen.
Maar er komen ook mensen die wij niet kennen, die bv. ook niet bij een vereniging zijn.  Bij de Melando's waren zo'n 70% mensen van buiten het verenigingsleven.  Ook daar ben ik blij mee : dat we nieuwe gezichten zien, dat mensen ons aanbod ontdekken.
Ik denk dat ook de manier waarop we mensen ontvangen, een rol speelt.  Dat gebakje bij Valentijn, de koffie en koek na de film of de lezing, ...  Het gaat er dikwijls gezellig aan toe !

Dat lijkt al bijna even belangrijk als de activiteit zelf ?
F. Schiettecatte : Dat is zeer belangrijk, want er komen nogal wat mensen die alleen wonen.  Samen eten, samen van een kop koffie of een pintje genieten, het is wat anders dan thuis alleen aan tafel !  Mensen kijken daar naar uit.

Ook in het rijkere Woluwe zijn er mensen die op of over de grens van de armoede leven, ook bij oudere senioren.  Bereiken jullie die ?
F. Schiettecatte : Soms.  Wie in die situatie zitten, hebben de neiging om zich af te zonderen.  Om allerlei redenen lijkt de drempel bij onze activiteiten dan nog te hoog.  Ook al werken wij met zeer democratische prijzen.  Mensen blijven ook graag voor hun TV zitten.  En TV doodt het sociale leven.

Het seniorenaanbod in Op-Weule wordt georganiseerd door de senioren zelf, door de werkgroep seniorenoverleg.  Die bestaat uit vrijwilligers vanuit seniorenclubs en vrijwilligers die op individuele basis zo'n engagement opnemen.  Het gemeenschapscentrum zorgt mee voor de nodige ondersteuning.  Hoe zie jij de toekomst ?
F. Schiettecatte : Het is een levendige groep die van aanpakken weet.  Voor de praktische organisatie van onze activiteiten is er een vaste kern van een tiental medewerkers; bij grotere activiteiten zijn er dat meer.  We zijn, qua gemiddelde leeftijd, een groep zeventigers en tachtigers, die nu ruim 10 jaar bezig is.  We hebben al enkele medewerkers verloren; er komen er nieuwe bij.  Voor het najaar steken we opnieuw een stevig programma in elkaar.  Maar op langere termijn bekeken moeten er zestigers bij komen.  Dat is een uitdaging.  Maar het moet, want we blijven, op ons 70e, niet eeuwig jong !