Sint-Lambrechts-Woluwe viert de Dag van Europa

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 3 mei 2016 - 01:59

Voor de Dag van Europa zet de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe de Nederlandse cultuur in de kijker. 

Filmaffiche The Paradise Suite
Dag van Europa: de Nederlandse cultuur in de spotlights
Sinds 1985 viert de Europese Unie op 9 mei de Europese vrede en eenheid. Omdat cultuur vanaf het prille begin de kern vormt van het Europees project, besloot Sint-Lambrechts-Woluwe in 2014 om naar aanleiding van de Dag van Europa de aandacht te vestigen op de kunst van een bepaalde Europese lidstaat.
 
Dit jaar valt deze eer te beurt aan Nederland, dat op 10 mei in Wolubilis in de bloemetjes gezet zal worden. Onze noorderburen vervullen immers sinds januari het roterend voorzitterschap van de Europese Raad. Nederland wenst dit 6 maanden durende voorzitterschap te koppelen aan een uitgebreid en gevarieerd cultuurprogramma: Europe by People zal tal van evenementen voorstellen, zowel in Nederland als in Brussel, om hulde te brengen aan de rijkdom van de Nederlandse kunst en cultuur.
 
Sint-Lambrechts-Woluwe sluit zich aan bij deze aanpak door de nadruk te leggen op filmkunst en Land Art, via twee pareltjes van de hedendaagse Nederlandse kunst.
 

The Paradise Suite, een film van Joost Van Ginkel

Deze film was de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, en opende het Toronto Film Festival. Hij schetst het leven van 6 mensen in de buitenwijken van Amsterdam, die elk een zeer verschillend parcours aflegden.
 
De film kwam in september 2015 in Nederland uit, en wordt weinig vertoond in België. Dit is dus de gelegenheid bij uitstek om een film te ontdekken die door velen omschreven wordt als een groot succes. Hij zal in de oorspronkelijke (Engelse) versie vertoond worden, maar met Frans- en Nederlandstalige ondertiteling.
 
De vertoning is gepland om 20 uur in de grote zaal van Wolubilis, en wordt om 19u voorafgegaan door een openingscocktail in de hal van Wolubilis.
 

Een realisatie ter gelegenheid van deze Dag van Europa 2016

Karin van der Molen is een Nederlandse kunstenares die wereldwijd erkenning geniet met haar beeldhouwwerken, die steeds nauw verbonden zijn met de natuur. Ze heeft diverse projecten geleid in Japan, China, Denemarken, Australië... en natuurlijk ook in Nederland.
 
Om haar vergankelijke installaties te creëren, kleedt zij sites aan, door een weefsel van natuurlijke materialen, zoals wilgentakken, hooi en aarde, aan te brengen. De kunstenaar houdt van de tijdelijkheid van de kunst in de natuur, en van de band die tussen mens en natuur bestaat. Haar installaties in een natuurlijke omgeving bestaan voornamelijk uit grote voorwerpen die een andere visie op de natuur geven.
 
Karin van der Molen zal een vergankelijk kunstwerk creëren op de site van het Vrijetijdsplein, waardoor deze cultuur- en ontmoetingsplaats meteen ook een groener uitzicht krijgt.
 
Ook zal er een fototentoonstelling met een aantal van haar eerdere creaties plaatsvinden tijdens de Dag van Europa.
 

Praktisch

dinsdag 10 mei 2016 in Wolubilis
19u : cocktail en vernissage van de tentoonstelling van Karin van der Molen
20u : projectie van de film The Paradise Suite van Joost Van Ginkel
Reserveer je stoel via de gemeente op het nummer 02 761 60 30. 
 

Meer info?

Kabinet van Philippe Jaquemyns
Schepen van betrekkingen met de Europese Gemeenschappen
02 761 27 38
 
Dienst externe betrekkingen
02 761 27 42 of 02 761 27 52