Verhalen in SLW: Peter Mulder

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 5 mei 2020 - 05:35

Wat houdt mensen in Woluwe bezig tijdens de lockdown? We vroegen het aan drie verschillende inwoners. Elisabeth Derksen, Kurt Deswert en Peter Mulder vertellen elk hun eigen verhaal.

Peter portret

Peter Mulder - 51 jaar, Centrumverantwoordelijke van gemeenschapscentrum De Bosuil in Overijse

 

DJ Nesta, onze enige echte huis-DJ van GC Op-Weule, brengt de sfeer erin op tal van concertavondjes en zomeractiviteiten. Zijn echte naam is Peter Mulder. Muziek draaien is niet zijn enige verdienste aan ons gemeenschapscentrum. Hij is ook ondervoorzitter van de Op-Weulse Raad van Bestuur. Daarnaast gaat hij in Sint-Lambrechts-Woluwe actief aan de slag met de nieuwe vzw van zijn vrouw Jana: ‘Bewust Bezig’. Het doel ervan is minder afvalverbruik en upcycling stimuleren. Zo was Jana er heel snel bij om mondmaskers te naaien, van stoffen die zij kregen na een Facebook-oproep. Deze delen zij in onze gemeente uit aan mensen en organisaties die het nodig hebben. Peter staat haar nauw bij in de uitwerking hiervan.

 

Wat doe je nu vooral in de lockdown?

 

Op dit moment ben ik vooral bezig met mijn ‘Bosuilwerk’: om voorstellingen te annuleren of verplaatsen en bedenken wat we nog als alternatieven kunnen doen. Het is best een groot centrum, dus er zijn veel taken om te doen.

 

Daarnaast zijn we met de mondmaskers begonnen bij Bewust Bezig. In het begin heeft Jana enkele 100en gemaakt en dat gedistribueerd. We hebben maskers geleverd aan zorgorganisaties, zoals Wheels of Care Brussels, maar ook aan individuen, en bijvoorbeeld aan het personeel van groentenwinkel Galip aan het Verheyleweghenplein. Dat doen we nu eigenlijk nog steeds. Op het moment maken we 150 stuks voor het Koninklijk instituut Woluwe. We zijn ook gestart met de uitbouw van een webshop, waarbij we artikelen van gerecycleerd materiaal verkopen. We gebruiken die ook om maskers te verkopen. Voor verkoop maken we er een aantal die specialer zijn, met een leuke print. Dit doen we voor de vzw om uit de kosten te komen. Gewone maskers die je nodig hebt, geven we nog steeds weg of aan een lage symbolische prijs. De actie op de webshop is om uit de kosten te komen van honderden maskers te maken. Dat kost best wel wat, omdat je naaimateriaal zoals naald, draad en elastiek moet voorzien, elektriciteit voor je machine nodig hebt...

 

De lockdown is voor ons eigenlijk dus vooral vroeg opstaan en laat naar bed. De voorbije weken waren wel wat lastiger voor ons gezin, omdat het druk is voor ons. De lessen van onze dochter Ema komen erbij en we moeten daar ook wel wat aandacht aan besteden. Ema heeft gelukkig wel snel het systeem onder de knie om online school te volgen.

 

Hoe beleef je zelf deze periode?

 

Ik vind het zelf vooral vrij stressvol qua werk. Ik heb deze baan nog niet zo lang en heb de hele cyclus van een gemeenschapscentrum nog niet doorlopen. Dat is dus nog heel nieuw. Daarnaast komt daar dan deze situatie van corona bij. Alles wordt afgelast, maar er is toch nog heel veel om te doen. Er moet extra veel overlegd worden online. Dingen kosten extra tijd. Ik vind dat wel jammer dat er zoveel dingen afgelast zijn. Zo is mijn dj’en ook plots weggevallen, want activiteiten zoals de Zomer In bij Op-Weule vallen de komende tijd weg. Stiekem kijk ik dus uit naar het moment dat ik dit terug mag doen.

Het blijft een raar idee dat het een tijdje zal blijven dat iedereen een mondmasker moet dragen en activiteiten of vakantieplannen die wegvallen. Het heeft een grote impact bij anderen en ook bij ons. Langs de andere kant zijn we ook wel een gezin die zichzelf altijd weten te vermaken. We vervelen ons niet snel. Alles wat we nodig hebben, vinden we in de lokale buurtwinkels rondom ons huis. Zelf heb ik het er niet moeilijk mee om iets te missen. Ik kan me wel voorstellen dat het natuurlijk wel lastig is om in een kleine studio met veel mensen te zitten en je dan te organiseren.

 

Wat is jouw ultieme lockdowntip?

 

Je vooral niet gek laten maken door al die zogenaamde adviezen wat je moet doen en hoe je het moet doen. We hebben een goed gezin, weten hoe we ons bezig te houden, ook in de straat is er geen gedoe en we hebben een klein tuintje. Ik besef dat we eigenlijk heel geprivilegeerd zijn, in vergelijking met mensen in armoede, mensen die met teveel samen in een klein appartement wonen. Je merkt dat er elke dag zoveel op sociale media komt over wat je moet en kan doen om het beste van jezelf te maken. Niet iedereen kan dit ideaal volgen. Mensen die de luxe niet hebben, moeten soms gewoon hun hoofd boven water houden. Of bijvoorbeeld mensen met een kind met handicap die hun kind niet kunnen bezoeken. Je hoeft niet per se als een beter persoon uit die lockdown te komen. Sommigen komen er slechter uit en daar hoeft men zich niet voor te schamen.

 

Fotogalerij: 
Jana portret