Volwaardige Nederlandse bib voor Sint-Lambrechts-Woluwe

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 13 mei 2014 - 02:15

Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt vanaf september als laatste Brusselse gemeente een professionele en erkende Nederlandstalige bibliotheek.

Erkende bib voor SLW

De kogel is door de kerk. Sint-Lambrechts-Woluwe zal als laatste Brusselse gemeente een volwaardige Nederlandstalige bibliotheek krijgen. Na onderhandelingen met de Sint-Lambrechtsbib en Op-Weule heeft de gemeente immers besloten een subsidieaanvraag in te dienen bij de Vlaamse Gemeenschap. Die subsidie zal dienen voor personeelskosten vanaf januari 2015. De gemeente zelf zal vanaf september echter op eigen kosten al een bibliothecaris en bibliotheekmedewerker aanwerven. Zij zullen een bibliotheekbeleidsplan opstellen en de overgang naar een professionele, gemeentelijke bibliotheek voorbereiden.
De Sint-Lambrechtsbibliotheek bestaat al meer dan 65 jaar en huist sinds 1998 in de kelders van ons gemeenschapscentrum.

Erkenning voor de vrijwilligers

De professionalisering van onze bib is een erkenning voor het prachtige werk dat al jaren door onze vrijwilligers wordt gedaan. Zij zullen nu dus professionele ondersteuning krijgen. Rita Vanheste, voorzitster van de bib, is uiteraard erg tevreden: "We zijn blij dat die professionele mensen er komen. Er wordt immers steeds meer verwacht van een bibliotheek. Zo kunnen de vrijwilligers, samen met de bibliothecaris en de bibmedewerker, het aanbod nog uitbreiden en de dienstverlening naar bezoekers en scholen verbeteren. Dat kan door bijvoorbeeld de openingsuren uit te breiden."

"Dit is een belangrijke doorbraak," zegt Kurt Deswert, voorzitter van gemeenschapscentrum Op-Weule. "We zijn schepen Monique Louis zeer erkentelijk dat zij op onze vraag dit dossier ter harte heeft genomen. Met de komst van een professionele bibploeg zijn er ineens ook een pak meer mogelijkheden op vlak van cultuur, scholenwerking en leesprogramma's. Maar het is ook duidelijk dat de bibliotheek momenteel te klein behuisd is, in de kelders van Op-Weule. Op termijn moet er een nieuw gebouw komen voor de bib. Ook die gesprekken zijn al opgestart."

Intussen draait onze bibliotheek uiteraard nog steeds op volle toeren en kan u er 's woensdags (van 14u tot 16u), donderdagavond (van 19u30 tot 21u) en op zondagochtend (van 10u30 tot 12u30) op zoek naar leesvoer.