In Woluwe deze maand: de Brussels Qwaffles

Publicatiedatum: 
Vrijdag, 9 maart 2018 - 03:47

Een interview met Wing Tji Liu, een chaser van het Brussels Qwaffles team, ofte ook wel een team dat Zwerkbal speelt, hét spel uit de Harry Potter reeks.

 

Brussels Qwaffles

Interview met Wing Tji Liu, chaser bij de Brussels Qwaffles 

 

Deze maand focussen we niet op een persoon, maar wel op een voltallige sportploeg. En dat omdat zij in Sint-Lambrechts-Woluwe aan Kapelleveld trainen. Tot zo ver niets vreemd. Over naar de sport: quidditch ofte ook wel zwerkbal. Doet dat geen belletje rinkelen, neemt u er dan gerust een Harry Potter- boek bij. Jaja, u leest het goed. De Brussels Qwaffles trainen en spelen wedstrijden gebaseerd op het befaamde spel uit de boeken van J.K. Rowling. Minus het vliegen, is dat naar zeer grote analogie met het echte Harry Potter-spel, maar daarover verder meer. Wij spreken met Wing Tji Liu, al meer dan twee jaar ‘chaser’ bij de Brussels Qwaffles.  

 
Wing Tji Liu, wie ben jij en hoe kom je in hemelsnaam terecht in een ploeg die zwerkbal speelt? 
“Ik had ooit een date met een jongen die zwerkbal speelde. Gezien ik zelf ook wel van Harry Potter hou, was mijn interesse gewekt. Hij speelde in een Gentse ploeg, ik ben gaan kijken en gezien ik destijds in het Brusselse woonde, heb ik me ingeschreven bij de Brussels Qwaffles. Ik ben ook erg sportief, dus dat kwam goed uit.”
 
Wat moeten we ons voorstellen bij zwerkbal? 
“Het spel gaat eigenlijk bijna volledig zoals het in de boeken beschreven staat. Het is een vrij complexe en zeker fysiek uitdagende sport, waarbij je verschillende posities hebt die elk op zich ook nog eens met verschillende ballen spelen. In een wedstrijd staan er twee ploegen tegenover elkaar die bestaan uit: drie chasers (zoals ik zelf ben), twee beaters, één keeper en één seeker.”  
 
Kan je de spelregels even toelichten?
“Het doel is dat twee ploegen strijden om zoveel mogelijk punten. De chasers kunnen punten scoren door de quaffle (een soort van bal) aan de andere kant van het veld in één van de drie hoepels te gooien (dat zijn dus de goalen). Elke goal levert tien punten op. Onderling mogen de chasers elkaar tackelen. Er zijn ook beaters en die zijn er om elkaar of de chasers en de seeker uit te schakelen. Hier zie je de complexiteit van het spel al, want een chaser moet niet enkel scoren en de andere chasers tackelen, maar ook nog eens zien niet uitgeschakeld te worden door een beater. De beaters schakelen spelers uit met een soort van elastische bal, een bludger, waarvan er drie in het spel circuleren. Als je door hen wordt geraakt, dan moet je terug naar je eigen hoepels en die tikken, alvorens je terug kan meedoen met het spel. Na achttien minuten komt de snitch in het spel, in de boeken is dat het kleine ronde vliegende balletje. Als die gevangen wordt (en dat kan enkel door de seeker), levert dat dertig punten op. De snitch is in het real-life spel een persoon die volledig in het geel gekleed is en rondloopt met een tennisbal in een sok. Wordt de snitch door één van de ploegen gevangen, dan is het spel ineens ook afgelopen. Er is tot slot ook nog een keeper die niet aan de hoepels staat te waken, maar meedoet aan het spel. De keeper heeft dezelfde functie als een chaser en is daar bovenop ook nog eens immuun voor de chasers van de tegenploeg in een afgebakende regio rond de eigen hoepels. Zover het zwerkbalspel. Oh ja, we lopen ook nog eens heel het spel rond met een plastieken buis tussen onze benen die we absoluut niet mogen laten vallen want dan moet je ook terug naar je hoepels.” 
 
Uit wat voor mensen bestaat jullie ploeg? 
“Heel fijn om te kunnen zeggen, maar Zwerkbal is een zeer gender inclusieve sport. Of je nu man bent, vrouw of iets daartussen, dat maakt niet uit. Zolang je maar goesting hebt om te spelen. We zijn een heel open community. De ploegopstelling op het veld is ook altijd gelijk verdeeld.”
 
Is het nodig om een Harry Potter fan te zijn om lid te worden van jullie ploeg? 
“Ik ben een grote fan, maar dat hoeft ook niet per sé. Als het je iets zegt, is dat ook al voldoende. Want zwerkbal draait om meer dan Harry Potter. Het spel lijkt eigenlijk een beetje op Rugby en Trefbal. Als je ergens balanceert op het raakvlak tussen nerdy en sportverslaafd zijn, dan zit je goed. Nu, af en toe worden er wel Harry Potter mopjes gemaakt, dus een beetje fan kan zijn kan geen kwaad! “
 
Wie graag eens mee komt trainen of gewoon eens wil komen kijken, kan terecht op het Kapelleveld in Sint-Lambrechts-Woluwe, elke vrijdagavond van 18:30 tot 20:30 uur en elke zondag van 14:00 tot 17:30 uur. Een echte wedstrijd kan je op 4 maart bijwonen, want dan spelen de Qwaffles tegen de Fwoopers (Leuven/Hasselt). Meer info vind je op de Facebookpagina van de Brussels Qwaffles. Wil je meer weten over zwerkbal, surf dan naar www.quidditchbelgium.be.
Bijhorende documenten: 
AttachmentSize
PDF icon Vlam maart 2018 (zs).pdf11.79 MB